onsdag 9 september 2009

Artikel i newsmill - utmaning!

När jag läste på om LCHF slogs jag av dels det ohyggligt omfattande positiva matrialet, dels frånvaron av negativa inlägg. All kritik som finns består av personangrepp på Annika eller ifrågasättande av resultaten. Inte en enda gång hittade jag någon undersökning eller negativa resultat av dieten. Därför äter jag LCHF. Men jag är inte den enda som noterat detta, det finns tunga namn på min sida.
Först en debattartikel, med en utmaning. Kan DU hitta en enda person som blivit sämre av denna diet? Att "den rekommenderade smaldieten" är farlig vet vi. Men är LCHF farlig?

Artikel ur newsmill:

Nu är det märkliga, att när Livsmedelsverkets många kunniga experter efter intensiva uppmaningar därtill skulle öppet redovisa några av dessa "tusentals studier", så blev det bara 72 stycken, vilka de lade in på sin hemsida. Sedan visade det sig att möjligen två (2) av dessa studier visade att mättat fett faktiskt kunde vara skadligt. Alltså: Av de 72 studier som Livsmedelsverkets specialister på området presenterade, så var de allra flesta irrelevanta eller visade i några fall t.o.m. att mättat fett var nyttigt! Det statliga verk som ansvarar för kostråden till hela vår befolkning och som i årtionden talat om för oss hur farligt mättat fett är, kan alltså knappt redovisa någon forskning alls som stöd för sina kostråd! Och trots att detta avslöjas så obarmhärtigt, så blir det knappt någon reaktion alls i media. Mycket märkligt! Vi svenskar tycks vara en skock idioter, som inget högre önskar än att bli vilseledda och äta oss sjuka.
Om man nu (som jag gjort) följer debatten på bloggar och i övriga media, så slås man av en sak. I princip ALLA som har prövat LCHF-kost (och skriver om det) rapporterar hälsovinster. I många fall dramatiska sådana, som att man i många år dragits med matsmältningsbesvär, värk, övervikt och svårartad diabetes och plötsligt kan bli i det närmaste symtomfri. Jag har inte lyckats hitta en enda rapport om att någon efter att ha övergått till LCHF-kost blivit sämre! Trots att det enligt majoriteten av den medicinska expertisen ju borde vara så.


Detta har stöd i en artikel i Dagens Medicin, undertecknad av en lång lista av namnkunniga experter inom området:

Livsmedelsverkets sista återstående argument blir då att andra länder fortfarande har liknande kostråd. Sedan dessa infördes på 1980-talet har emellertid hela västvärlden upplevt en epidemi med i runda tal en fördubbling av andelen feta och diabetiker, samtidigt som prognosmakare tror att dessa siffror ytterligare skall fördubblas de närmaste decennierna. USA som var först ut med fettsnåla kostråd är nu världens fetaste land. Varför klamrar sig då Livsmedelsverket sig fast vid kostråd som inte bara strider mot modern fetma- och diabetesforskning utan dessutom har ett tydligt tidssamband med den första kända epidemin av dessa sjukdomar i världshistorien? Frågan förtjänar att tas på största allvar med tanke på den skenande kostnaden för behandling av dessa tillstånd.

När man till sist betänker att en av de stora kritikerna till Annika äger Nutrilett samt att Becel "undervisar" dietister i ämnet, ja då faller hela konceptet med sk "smalmat".

Ska det vara så svårt att begripa?
Jag säger som jag brukar:

Läs på, gör om, gör rätt!

Tja!
/C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar